yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document
УНИВЕРСИТЕТСКАТА СЕНЗАЦИЯ ПИТЪР КИС В ЯМБОЛ
30 октомври 2023

Ямбол привлече най-добрият реализатор на NCAA D-I от сезон 2021-22. Това е 26 годишният американски гард Питър Кис. Роденият на 9 май 1997 в Манхатън, Ню Йорк баскетболист със своите 25.2 точки средно на мач за университета Bryant оглавява ранглистата по този статистически показател на национално ниво.

Кис започва гимназиалната си кариера в Loyola School Manhattan, след това се мести в гимназията Monsignor Scanlan в Бронкс, Ню Йорк После играе за училище Victory Rock Prep School в Сарасота, Флорида, преди да прекара последната си година в подготвителното училище Notre Dame във Фичбърг, Масачузетс. Кис се ангажира да играе колежански баскетбол за Quinnipiac през октомври 2015 г.

Кис прекара един сезон 2016-17 в Quinnipiac. През него Кис стана лидер в отбора със средно 13,3 точки на мач. Той е избран за MAAC All-Rookie Team, включително е обявен за MAAC Rookie на седмицата четири пъти и е лидер на Quinnipiac при реализирани точки в осем мача. През следващият сезон 2017-18 предпочита университета Rutgers въпреки предложенията от Seton Hall и Auburn.
В този университет Питър Кис остава три сезона 2017-20, като в първия сезон не играе в официални мачове поради правилата за трансфер на NCAA.
Следващите си последни два сезона 2020-22 на колежанско ниво играе за университета Брайънт. През първата година на Кис в Брайънт той игра и стартира в 22 мача със средно 16,6 точки на мач. В резултат на това е избран в първия отбор на All- NEC.
Във втория сезон на Кис с Брайънт, води NCAA по отбелязване на точки. Кис отбелязва средно 25,2 точки на мач. Кис стана най-бързият играч в историята на програмата реализирал 1000 точки, правейки това в 48 игри.
Прави серия от отбелязани 25+ точки в 10 поредни игри и 30+ в шест поредни. Кис се присъедини към Chris Clemons, Trae Young и Doug McDermott като единствените играчи през последните 10 сезона, отбелязали 25 точки в осем поредни мача. През сезон 2021-22 университета Брайънт печели шампионата в своята конференция NEC след като на финала побеждава университета Вагнер с 70-43. Кис е обявен за MVP след като отбелязва 34 точки от 70-те на отбора си.

По този начин отборът му се класира за първи път в националния турнир на NCAA D-I. Там губят в предварителният кръг от Wright State с 82-93 след като Кис бележи 28 точки.

През септември 2022 г. Кис подписа с мексиканския отбор Soles de Mexicali. Той отбеляза 11 точки в професионалния си дебют.
В Ямбол университетската сензация Питър Кис ще играе с № 32. Пожелаваме му успех с екипа на ямболския отбор!


Untitled Document