yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document


кратка история

ПЪРВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН МАЧ И ПЪРВАТА ПОБЕДА НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛ

Датата 29 октомври 1958 г. е историческа за ямболския баскетбол. На нея ямболски баскетболен отбор за първи път провежда международна среща. В Кишинев, Молдовска ССР „Н.Лъсков“ - Ямбол играе с домакините от „Молдова“ – Кишинев. В този първи международен мач е постигната и първа победа над чуждестранен тим. Ямболският отбор побеждава в изключително равностоен и напрегнат мач своя опонент с 78-73 (на полувремето 35-35).

Преди заминаването за Съветската република Молдовия ямболци участват в силен турнир в Коларовград (днешния Шумен) провеждащ се в чест на 41-годишнината от Великата октомврийска революция. Те печелят надпреварата с победа на полуфинала и финала съответно над отборите на Варна и Коларовград.
Турнето на „Н.Лъсков“ – Ямбол продължава и в Русе. Преди да преминат границата с Румъния и отпътуват за СССР побеждават убедително и местния „Дунав“.
Баскетболистите, които влизат в историята с участието си в този първи международен мач са следните:
Отлични изяви за победата имат капитанът и играещ треньор юристът Борислав Лозев (№ 9 на снимката) и д-р Славчо Савов (6). Двамата са много важни личности в историята на баскетбола в Ямбол. Те пристигат в града ни през 1956. Влюбени и отдадени на този спорт, в нашия град те намират благодатна почва за работа освен по пряката си гражданска специалност, а така също и на баскетболното игрище. Двамата ентусиасти поставят на нови, на съвременни за времето си основи развитието на красивата баскетболна игра. Тяхна е и основната заслуга в Ямбол за първи път да се проведе и Първомайски турнир през 1958 г. (един от най-престижните за времето спортни прояви в баскетбола). Лозев и Савов играят за Ямбол три сезона 1956-59.
За този мач в отбора са включени Георги Радулов (4), Петър Кисьов (8) и Минчо Тръпков (10). Тримата ветерани имат зад гърба си десет сезона за Ямбол в периода 1949-59. Този мач е един от последните им с екипа на „Н.Лъсков“.
В отборът е и завърналият се от София Добри Русев (12) и младият талант Дойчо Начев (7). В студентският си период Добри Русев играе пет години в отбора на ВИФ „Г.Димитров“ (сега НСА). Така има възможност да се изправи срещу най-елитните български баскетболисти и отбори от София. Добри Русев с удоволствие си спомня мачовете срещу многократния шампион по това време "Академик" - София и силните отбори на "Спартак" - София, "Локомотив" - София и "Ударник" - София. Играл е срещу легендарни баскетболисти като Виктор Радев и Георги Панов. Въпреки предложението да остане и да играе за един от най-силните софийски отбори за времето си "Спартак", Добри Русев се завръща в Ямбол през лятото на 1958.
Дойчо Начев е също емблематичен играч за Ямбол. През 1956 е в отбора спечелил републиканската шампионска титла за юноши по линия на ДСО "Септември". Това е първият голям успех в историята на ямболския баскетбол. При участието си във финалните състезания, състояли се във Варна, съревновавайки се и отстранявайки по пътя си към първото място такива силни и с традиции отбори като тези на Варна, София и Шумен, ямболските момчета заслужено достигат до финала. Там съперник им е реномираният тим на Бургас. С много воля и амбиция и не на последно място и с порасналото спортно-техническо майсторство, ямболските юноши макар и трудно спечелват победата, а с това и високото звание Републикански шампиони на ДСО "Септември". Дойчо Начев участва през май 1958 и в първия Първомайски турнир провел се в Ямбол. Двамата с Добри Русев влизат в историята и с отбора спечелил право за първи път да участва в „А“ РБГ през февруари 1962. Те са легендарни за Ямбол баскетболисти.
Другите двама участници са центовете Симеон Вулев–Бимбо (5) от Пловдив и Атанас Димов (11) от Хасково.
В Съветската република Ямбол играе още три мача. На 31 октомври побеждаваме и сборен отбор от град Бендера с 77-61. На 3 ноември е третият мач срещу шампиона на Молдовия „Селскостопански институт“ от град Тернопол. Него ямболските баскетболисти губят с 71-79. В последният, четвърти мач от пребиваването в СССР игран на 5 ноември губим с една точка от сборен отбор на Кишинев. Така и приключва десет дневното турне (27 октомври – 6 ноември) на първият ямболски отбор играл мачове извън България.

 


Untitled Document