yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document


ДИМИТЪР АНГЕЛОВ - ЛЮБИМОТО МОМЧЕ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛ

Димитър Ангелов е роден на 25 август 1979 г. в Ямбол. Започва да се занимава с баскетбол през 1989 г. когато е ученик 4 клас в ямболското ОУ ”Николай Петрини”. Първият му треньор е неговия баща Иван Ангелов, един от най-славните баскетболисти на “Лъсков” Ямбол.

Наред със заниманията си по баскетбол, Митко посещава и тренировки по футбол и лека атлетика. От него вероятно е можело да излезе футболен голмайстор или рекордьор в скока на височина, но съдбата е имала друго в предвид, защото след като чупи крак на футболното игрище решава твърдо да се отдаде на баскетбола.

През 1993 г. вече като ученик в езикова гимназия ”Васил Карагьозов”, Ангелов възстановява активните си занимания по баскетбол в училищният отбор, треньор на който е отново баща му – учител по физическо възпитание в гимназията. Тренировките си в училище той съчетава и с тренировки в отбор кадети на “Тунджа” Ямбол. През 1994 г. е 4-ти на финалите на Държавното първенство за тази възраст, а през 1995 г. се включва в тренировъчните занимания и на мъжкия отбор с треньор Иван Чолаков, но продължава и да посещава тренировките на гимназиалния отбор, на които усъвършенства способностите си под строгия контрол на баща си.

През 1997 е включен в юношеският национален отбор, а през 1998 е и дебюта му в мъжкия национален отбор на турнир в Дубай. През същата тази 1998 г. печели шампионската титла при юношите, но с отбора на “Славия” София. Във финалният мач отбора му воден от ямболията и бивш баскетболен възпитаник на Иван Ангелов - Юлиян Аладжов, побеждава “Академик” София, като Митко играе великолепно и отбелязва 20 точки.

На 20 години Димитър Ангелов е вече утвърден играч в клубния си отбор “Ямболгаз-92” и участва в летните студентски игри, които се провеждат в Палма Де Майорка. През следващият сезон приноса му за спечелването на бронзовия медал в първенството след 21 годишно прекъсване е огромен. През тази 2000 година ямболският отбор спечелва и 3-то място за Купата на България. Съвсем резонно получава предложение да продължи кариерата си в щатски колеж, но той отказва и подписва с авторитетната мениджърската агенция на Капикьони, като взема участие на турнир и лагер с отбор селектиран предимно от американци.

Въпреки съблазънта да премини в друг отбор, Ангелов остава в Ямбол и през следващите две години, за да постигне с “Ямболгаз” най-големите успехи за тима ни. През сезон 2000-01 , 2-ро място за първенство и 3-то за Купата на България, като според статистическите показатели е обявен за № 1 на клуба.

Сезон 2001-02 ще остане паметен не само него, но и за всички обичащи ямболският баскетбол. Вече като капитан, на 6 юни 2002 в софийската зала “Универсиада” той победоносно вдига трофея узаконяващ безспорното превъзходство на любимия ни тим над другите в първенството. Само на 22 години вече е Държавен шампион и то с много съществен принос за това.

След като постига най-големият възможен връх за родния шампионат нормално бе неговия път да продължи в голям европейски отбор. Предложението не закъснява и Митко преминава в титулувания, но позагубил от блясъка си солунски “Арис”. По този начин той става първият играч роден и излязъл от школата на Ямбол играл за чужд отбор. С гръцкият си тим Ангелов постига вече и европейски върхове, като спечелва Евролигата на ФИБА, като по този начин се легитимира и пред баскетболна Европа. Следващата година се връща в България за да продължи кариерата си в ЦСКА.

През сезон 2007-08 г. Димитър Ангелов облича за седем мача екипа на родния Ямбол. След това е трансфериран в гръцкият „Олимпия” – Лариса, където доиграва сезона.

През следващият сезон 2008-09 Митко отново се връща в българското първенство за да облече екипа на шампиона Лукойл Академик. Те отново, за седми пореден път стават шампиони на България, но преди започването на плейофите новоназначеният техен треньор Георги Младенов го освобождаване за неопределено време от тима на Димитър Ангелов и по този начин той не може да се зарадва на шампионската титла.
През сезон 2009-10 Димитър Ангелов за втори път се завръща в Ямбол да изиграе осмият си цял сезон за нашия отбор.
След това облича екипа на Левски (София) за да спечели с него през сезон 2013-14 три купи – Държавен първенец, носител на Купата на България и шампион на Балканската лига.

През сезон 2000/2001 Димитър Ангелов поставя рекорди на Ямбол ненадминати и до сега.
Най-много отбелязани кошове за две точки в рамките на един редовен сезон– 190 2FGM. ранглиста
Най-много вкарани наказателни удара за един редовен сезон – 118 FTM . ранглиста
Той е баскетболистът с най-много отнети топки в един мач – 8 , срещу Спартак на 22 декември 2000 в Плевен. стат
Всички тези впечатляващи статистически постижения, поставени толкова високо в ранглистите нареждат Димитър Ангелов от сезон 2000/2001 под № 1 за най-впечатляващ сезон за последните 21 шампионата. Втора по стойност статистика постигната в сезон с втори рейтинг. Тази комбинация изстрелва на върха в нашата класация един от най-любимите за нашите привърженици баскетболист в историята ни.
Непременно трябва да акцентираме на факта, че водачът в тази класация Димитър Ангелов постига това в сезон, когато е на 21 години.
Димитър Ангелов е най-младият наш MVP на сезона от времето на Георги Глушков.
Димитър Ангелов със сигурност е сред тримата баскетболисти от новата ни история (от влизането ни отново сред елита през 1992) с най-влиятелно и съществено присъствие в ямболския баскетбол.
В анкета баскетболните ни фенове включиха Димитър Ангелов в символичният отбор на Ямбол за 20-ти век, а също така и в „символичната петица” на „Ямболгаз” в периода 1998-2005 като най-добро „леко крило”. Играч със статут на легенда и запазено място в „залата на славата“ на ямболския баскетбол. Шампион с Ямболгаз 2002. Два пъти е обявен за спортист №1 на Ямбол.
Димитър Ангелов е най-успешният баскетболист роден и създаден като такъв в Ямбол.

 

 

Untitled Document