yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
Untitled Document
ЯМБОЛ ПРИВЛЕЧЕ НИКОЛАЙ КОСТОВ ЗА МЕНИДЖЪР
1 август 2021

Ямбол привлече баскетболен анализатор в спортно-техническият екип на отбора.
Николай Костов е роден на 6 март 1991 г. Юношеските си години прекарва като състезател на “Тунджа” (Ямбол). След състезателната си кариера е баскетболен съдия в продължение на 7 сезона и след това се впуска в професионалния скаутинг като част от Synergy Sports Technology в продължение на повече от 6 сезона.
Костов ще изпълнява мениджърски функции в клуба. Ще бъде видео координатор и ще отговаря за скаутинга. Ще бъде използван и като треньор за развитие на младите играчи в отбора. Ще има статут на асистент треньор на Тони Дечев.
Николай Костов шест пълни сезона е анализатор на колежанското баскетболно първенство на САЩ – Synergy Sports Technology
Изготвяне на напреднала статистика + видео анализ, които треньорите използват за подготовка на играчи, подготовка за бъдещи съперници, анализ на отминали сезони и мачове. Общо над 500 анализирани двубоя.
Като напредналата статистика е прилагал нагледно и за българските първенства и играчи. С ясната идея, че ще я използва тепърва за напред в работата с подрастващи и мъже.
Телевизионен анализатор от 2017 до сега
Над 30 ТВ студиа свързани с НБА и Евролига

Три пълни коментирани мача от Финалите в НБА
Завършен "НБА Скаут" Курс http://virtualscoutschool.com/

Лектори на курса:

Пийт Файли – 10 години НБА Скаут (Основно за Минесота Тимбъруулвс)
Тони Ронзон – Далас Маверикс
Фран Фрасила – Анализатор ESPN
Пат Зипфел – 15 години НБА Скаут за различни отбори

– Какво би нарекъл правилен баскетбол?
– Най-кратко, отборният. Проповядвам философията, че баскетболът се играе много здраво физически, с много енергия и като отбор. Топката и играчите трябва да бъдат в движение, всички петима на игрището трябва да са въвлечени, а когато си в защита да са в постоянна комуникация със съотборниците си и да си готов на жертви.
– Има ли част от играта, която можеш да научиш определен състезател да изпълнява на елитно ниво?
– Към момента мога да кажа, че съм се специализирал да подготвя индивидуално играчи в стрелбата от далечно разстояние и играта в защитата един на един.
– Какво смяташ, че прави един млад баскетболист успешен?
– Многото правилно прекарани часове в залата. Целенасочена работа над слабите страни, любопитство към новостите в играта, полиране до съвършенство на силните страни.
– Кой те вдъхновява в треньорската професия?
– Тук две имена се отличават пред другите – Брад и Игор Кокошков.
– Има ли философия на някои от големите треньори, която си избрал да следваш, и какво мислиш, че е най-ценното в нея? Или си изградил своя такава? Сподели ни какво проповядваш в баскетбола?
– Ще се опитам да бъда максимално конкретен: отборно споделям разбирането на Брад Стивънс – поставяне на играчите в най-добрата позиция, за да изпъкнат. В защита здрава, безкомпромисна игра, не с агресивни защити по цялото игрище, а със солидна игра един на един и пикенрол. В нападение системата, която бих имплементирал, е на Джей Райт/4 Out, 1 in Motion Offense.
– Кой е елементът в баскетболната игра, в който се чувстваш най-уверен да работиш и имаш най-голяма увереност, че можеш да предадеш знания?
– Най-силният елемент, който мога да предам веднага на млад човек, е скаутингът. Това е нещо, в което съм се специализирал през годините, в които имах възможност да бъда част от Pro Scout Shool-а на Пийт Файло (20 г. част от различни НБА отбори). По време на този курс имах възможност да разговарям за индивидуално развитие на играчи с Дрю Ханлeн (индивидуален треньор на Джейсън Тейтъм, Джоел Ембийд и редица други НБА играчи), Адам Филипи (директор на глобалния скаутинг в Шарлът Хорнетс) и още един куп хора, които работят в най-добрата баскетболна лига в света – НБА.

 

Untitled Document