yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
ЯМБОЛ U19 СА НОВИТЕ ШАМПИОНИ НА БЪЛГАРИЯ
26 юли 2020

Тунджа Ямбол е новият шампион в Държавното първенство за юноши U19. Надпреварата във варненската зала „Христо Борисов“ завърши днес, а на финала тимът се наложи над Академик София с 67:62. Баскетболистите на Стойо Чолаков контролираха мача през повечето време и въпреки че пропиляха аванс от 15 точки, успяха да триумфират с титлата. Ямболци печелят злато при юношите за четвърти Стрелбата от тройката и на двата тима не потръгна в началото на мача. Академик поддържаше аванс от няколко точки, но близо две минути преди края на частта съперникът му поведе за първи път в срещата. Водени от стартиралия много силно Георги Герганов, ямболци направиха серия от 10:2 и след първата четвърт водеха с 19:14.
Подемът в играта на Тунджа продължи и през втория период, като на почивката тимът вече бе напред с най-голямата разлика в своя полза до момента при 37:25. Сериозен проблем пред баскетболистите на Мирослав Ралчев продължи да бъде стрелбата от далечно разстояние, като те не успяха при нито един от 11-те си опита до момента.
Тройка на Пламен Илиев изведе тима на Стойо Чолаков напред при 40:25, но след серия от 11:4 и две поредни тройки на Николай Иванов, Академик успя да стопи част от изоставането си. Силните минути за символичните домакини в срещата продължиха и преди решителната четвърт те скъсиха още дистанцията при 45:50.
Натискът на Академик се засили и в началото на последната част равенството бе възстановено - 50:50. Последва размяна на кошове, а четири минути преди сирената тимът направи пълен обрат при 57:56. Малко след това Тунджа отново дръпна с три точки след точни стрелби на Петров и Дончев. Напрежението също си каза думата, като баскетболистите и от двата отбора направиха някои грешки и пропуснаха добри възможности да се разпишат. В крайна сметка ямболци успяха да запазят водачеството си и да спечелят.
Георги Герганов бе най-резултатен за успеха с 20 точки, 19 и 8 борби има Златомир Дончев.
За Академик капитанът Николай Иванов записа 26 точки, по 10 добавиха Дамян Минков и Динко Христов.
Николай Нинов от Тунджа пък бе избран за Най-полезен състезател в турнира.

Старши треньорът на Тунджа Ямбол U19 Стойо Чолаков бе изключително щастлив, след като отборът му спечели титлата на Държавното първенство за юноши. Наставникът обясни и какъв е бил ключът към успеха.
„Казах и преди, че сме дошли за шампионската титла, но естествено би звучало несериозно да кажа, че съм си мислел, че можем да станем шампиони. Просто играехме мач за мач. Мисля, че спечелихме с доза късмет и много сърцата игра станахме първи.
Той направи и равносметка на представянето на отбора му по време на шампионата: „Всички мачове до един бяха много трудни и момчетата се доказваха. Не мога да определя най-тежкия. Всичко е заслуга на целия колектив – от момчето, което е играло най-малко до това, което е играло най-много. През цялата година те хвърлиха страшно много усилия, които бяха възнаградени. Това е най-важното.“
Според Чолаков догодина Тунджа Ямбол ще играе още по-силно на финалите, тъй като много малко баскетболисти са горния набор 2001 и ядрото ще се запази и за следващия сезон.

ТОВА Е 17-ЯТ ОТБОР НА ЯМБОЛ ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ПО БАСКЕТБОЛ!
ЧЕТВЪРТА шампионска титла при юношите - 1956, 1976, 2001, 2020!
ЧЕТВЪРТИ медал за едно баскетболно поколение - надминават поколението от залата на славата Глушков-Ковачев-Станков!
ТРЕТИ спечелен финал от треньор Стойо Чолаков - изравнява постижението на големите в работа с подрастващи Симеон Варчев и Здравко Янчев!

 

Untitled Document